Sauvignon connection

Gesjoemel bij 'beste Sauvignon ter wereld'Sauvignon

Sauvignon-connection

De streek Friuli in het noordoosten van Italië wordt opgeschrikt door een groot schandaal in de Sauvignon wijnproductie, net nu men zich daar verkneukeld om de oogst, die dit jaar spectaculair beloofd te zijn. De politie deed donderdag een inval bij zeventien wijnboeren. Onder hen ook grote namen, prijswinnaars van Sauvignon wijn en zelfs een verantwoordelijke van het Consortium dat de kwaliteit moet garanderen. Volgens justitie is er een smaakversterker aan de wijn toegevoegd.

De "magische gist" die de bedrijven haalden bij de 39-jarige biochemicus Ramon Persello, zorgt voor een extra aroma in de Sauvignon wijn. Het is een natuurlijk product, die niet schadelijk is voor de gezondheid, maar het is niet toegestaan bij gecontroleerde wijnen die de kwalificatie DOC hanteren.

Officier van Justitie in Udine, Antonio De Nicolo, probeert deze fraude te bewijzen. Het wachten is op de laboratoriumuitslag van de monsters die zijn genomen. Als justitie gelijk krijgt, worden de wijnboeren officieel aangeklaagd wegens bedrijfsfraude. Daar staat in Italië twee jaar celstraf of 2000€ boete op. Persello en zijn vrouw riskeren een half jaar cel of 1000€ boete.

Aroma-versterker

Net als bij een maffiazaak, kwam deze fraude aan het licht dankzij een spijtoptant. Een wijnboer, die zelf ook de aroma-versterker van Persello gebruikte, keerde terug naar de reguliere wijnproductie, volgens de regels. Uit onvrede met de valse concurrentie van zijn collega's, stapte hij anderhalf jaar geleden naar de politie.

Justitie nam de tijd. Liever was zelfs nog langer gewacht met de politie-inval, totdat het wijnfeest van de Friuli Doc achter de rug was, maar - zo zei De Nicolo: "Er was een concreet risico dat het onderzoek zou uitlekken." Dat bleek zaterdag ook toen de politie in een verlaten opslagruimte een tank met 150.000 liter vers geperst druivensap aantrof, klaar om te gisten. De most kwam van een van de betrokken wijnboeren, die waarschijnlijk zo dacht het onderzoek deels te omzeilen.

Bij de verdachte bedrijven, zitten ook topnamen. Zelfs professionele proevers lauwerden hun wijnen. Dat geldt zeker voor "Tiare" van Roberto Snidarcig, die sinds 1991 commercieel wijn verbouwt.

Zijn wijn werd vorig jaar in Bordeaux uitgeroepen tot de beste Sauvignon ter wereld. In Italië kreeg hij ook de felbegeerde maximale Tre Bicchieri van de Gambero Rosso, waarbij met name het aroma van zijn wijn ("die de neus verovert") geroemd werd. Als uit het onderzoek blijkt dat er geknoeid is met de Tiare, zal Snidarcig zijn titel moeten inleveren.

Wijnconcours

Het internationale wijnconcours, vond dit jaar overigens plaats in Friuli. Een van de initiatiefnemers daarvoor was Adriano Gigante, van het wijnconsortium in de streek met zo'n tweehonderd leden. Het Consortium moet de wijnkwaliteit verdedigen, maar ook bij Gigante stond de politie op de stoep. Ook dit jaar viel Tiare in de prijzen.

De Belg Christian De Winter van "Marche Italiane", die in België Italiaanse wijnen promoot, zat dit jaar in de jury van het concours. Over het schandaal zegt De Winter: "Heel jammer als het bevestigd wordt. Wijn is een natuurlijk product en dat moet zo blijven. Daar moet niet mee gerommeld worden.”

Zelf weet De Winter niet of hij de Tiare heeft geproefd: “Die concoursen zijn uiteraard blind opgesteld. Ik geef een oordeel zonder te weten welke wijn ik proef. Dit soort prijzen zijn voor de producent belangrijk, omdat het makkelijker verkoopt. Met name groot warenhuizen en consumenten laten zich leiden door een titel als “beste Sauvignon ter wereld”. Daarom is het ook belangrijk dat de wijnen van prijswinnaars ook na het concours steekproefsgewijs worden gecontroleeerd”

De Winter, die vooral onbekende druivensoorten promoot, heeft zelf geen Sauvignons in zijn aanbod zitten. (ED, 15092015)